Ik ben bang en onzeker … en toch geniet ik!

Ja, soms ben ik bang. En ja, soms voel ik me onzeker en durf ik aan mezelf twijfelen. En oh ja, piekeren hoort er dus bij.

Op die momenten leef ik op automatische piloot en razen geluksmomentjes aan me voorbij. Voor ik het weet is het avond en gaat de zon langzaam onder zonder dat ik ze echt gezien of gevoeld hebt, mijn hondje nestelt zich in haar vertrouwde hoekje klaar om te slapen en ik was me niet eens bewust van haar speelsheid. Ik maakte het eten klaar en at het op maar ik proefde het niet. Mijn zoon deed een gesprek met me maar ik was niet echt aanwezig. Misschien kreeg ik wel een vriendelijke goedendag of glimlach die ik in mijn haast niet beantwoorde en waardoor ik ook dat warme gevoel niet ervaarde.

Mijn dag is voorbij. Ik heb heel veel gepiekerd maar ik heb hem niet bewust beleefd. Nee … ik werd geleefd.

‘Waarom overkomt mij dit toch? Zie je wel dat ik niet goed bezig ben! Zie je wel dat bij mij alles fout loopt!’. Met dit gevoel heb ik dikwijls mijn dag beëindigd.

En toch kan het anders.

Tuurlijk ben ik soms nog bang. En tuurlijk voel ik me met momenten nog onzeker en durf ik aan mezelf twijfelen. En oh ja, natuurlijk heb ik nog piekermomenten …

Wat is dan het grote verschil? Zonder twijfel: BEWUSTWORDING.

Angsten zijn eigen aan de mens. Laat je door niemand wijsmaken dat hij/zij geen angsten kent. Iedereen is wel ergens bang voor. Iedereen is wel eens onzeker en twijfelt aan zichzelf. En dan heb je de keuze: OF je laat je tegenhouden door je angsten en onzekerheid en je blijft piekeren OF je erkent je angsten en je onderbreekt bewust het gepieker.

Jammer genoeg hebben we geen ON/OFF-knopje dat ons hierbij helpt. Het is een levensstijl die er niet komt van de ene op de andere dag. Alles begint met de WIL om ermee aan de slag te gaan, zin om opnieuw te gaan genieten van het leven ook al ziet het leven er vandaag door jouw bril niet uit als het meest mooie moment van jouw leven. Gun jezelf het mooie van elke dag: de geur van verse koffie, de frisse smaak van de tandpasta, de frisheid die je voelt bij het aanbrengen van je dagcrème, de wind die door jouw haren streelt, de zon die je huid verwarmt, het lied dat de vogeltjes voor je spelen, de schaterlach van een vrolijk meisje,…

Bewust leven is a way of life, een levenskunst, en net zoals het leven zal het je het ene moment lukken en zal je het andere moment onbewust op automatische piloot leven. En ook dat is oké.

Maar hoe stop ik het gepieker zodat ik bewust kan genieten en waarnemen?

VERTRAGEN is de boodschap.

Vertragen zorgt ervoor dat je ruimte geeft aan je gevoelens, dat je je bewust wordt van je denken, je manier van communiceren tegen anderen én tegen jezelf,… wat er op zijn beurt voor zorgt dat je inzichten kan krijgen in je doen en laten, in je noden, in wie je werkelijk bent en wat je wil.

VERTRAGEN vraagt in het begin daadkracht. Ik ben geen voorstander van het woordje ‘moeten’ maar af en toe ‘moet’ je wel doorzetten om tot een verandering te kunnen komen en ‘moet’ je dit op regelmatige basis gaan toepassen.

Wat is vertragen en hoe pak ik dat aan?

Vertragen = mindful leven = bewust leven = bewust genieten = ervaren = waarnemen

Dagelijks doen we 1001 zaken zonder er bij stil te staan. We staan op, gaan vlug naar het toilet, we zetten snel koffie en ontbijten, we douchen ons, trekken onze kledij aan, snel make-up op, vervolgens de jas aan en de wagen in. Eens op het werk zetten we vlug-vlug de pc aan en zeggen we vluchtig dag aan de collega’s, we beantwoorden een telefoontje terwijl we een document verder lezen, we lunchen terwijl we onze berichten checken, …. En ’s avonds lopen we onszelf voorbij want er moet nog zoveel gebeuren.

Hoe veel van deze dingen heb jij bewust ervaren?

Pik er 1 of 2 activiteiten uit waar jij bewust (en actief) aandacht zal aan schenken. Want je kan je hierin herkennen en een A-JA-momentje ervaren maar wanneer je hier geen actie aan koppelt zal er in de praktijk weinig van in huis komen. En net hierin zit de valkuil. We willen het wel maar zonder dat we het zelf beseffen vervallen we in ons vastgeroeste patroon.

Dus … zorg voor reminders: plak post-its, zet een bericht in je gsm, zoek een soulmate die jou helpt te herinneren,… En als je bedenkt hoe lang je het al anders doet weet je dat het tijd en oefening zal vragen om deze verandering te implementeren. Geef jezelf deze tijd en ruimte … OMDAT JE HET WAARD BENT!

Als je bv. ervoor kiest om mindful je tanden te gaan poetsen kan je een post-it of stickertje plakken op de spiegel van de badkamer. Wil je mindful ontbijten? Plak dan een post-it met een smiley of leuke aanmoediging op de ijskastdeur.

Een 2de valkuil is TIJD. De ochtendshift is bij velen een race tegen de tijd. Herkenbaar? Zet je wekker 10 minuten tot een half uurtje vroeger? Klikt misschien benauwd maar bedenk maar eens hoe jij je zal voelen als je rustig de tijd hebt om te ontbijten, om je te douchen, je tanden te poetsen én om rustig aan te komen op het werk. Geef het een kans zodat je zelf kan ervaren wat het met jou doet.

Dan heb je natuurlijk nog de keuze om rustig te ontbijten terwijl je de krant leest of je GSM checkt OF enkel te ontbijten en bewust te genieten van je ontbijt. Ruik de geur van je koffie (of fruitsap), voel de warmte door de tas (of de koelte van je sapje), proef bewust en ervaar de smaak, voel hoe de vloeistof door je keel naar je maag vloeit. PROEF en ERVAAR alsof het de eerste keer is dat je dit eet.


Wanneer je jezelf ’s ochtends de ruimte geeft om alles rustiger te doen is de kans groot dat je ook tijdig én rustig aan je werkdag kan beginnen. Moet je het verkeer in? Trek dan de lijn van het bewust ontbijten door. Vertrek tijdig en rij rustig. Wanneer je je aan de toegelaten snelheid houdt zal je minder opgejaagd zijn en zal het je amper tijd kosten (als het je al tijd kost). En een rood licht of iemand die te laat zijn richtaanwijzer aansteekt hoeft ook geen drama te zijn. Het is wat het is. Je kan er niets aan veranderen dus kan je er maar beter rustig bij blijven.

Wanneer je deze tips dagelijks toepast zal dit op termijn een gewoonte worden én voor een onbewuste break zorgen in je angst- en piekerstroom. Door meer mindful te gaan leven ga je ook veel sneller opmerken dat je aan het piekeren bent en kan jij zelf de keuze maken om dit piekeren bewust te stoppen … want zeg nu eens eerlijk: bracht het gepieker jou al iets op?

GEEF JEZELF DE RUIMTE … OMDAT JIJ DIT WAARD BENT!

Liefs,

Isabelle


69 keer bekeken

© 2020 by Perlavitacoaching. Website by Pure Apple

PerlaVita-coaching
Elsbeekstraat 6
9402 Meerbeke
perlavitacoaching@gmail.com

  • LinkedIn - White Circle
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

BE0840.050.187